top of page

4 tips för att skapa en bra onboarding

Att börja på ett nytt jobb kan vara en stor och minnesvärd händelse för de flesta av oss. Tyvärr missar många arbetsgivare att se det från medarbetarens perspektiv. Många har hört talas om eller varit med om en dålig onboarding, där vi blivit hänvisade till att läsa en personalhandbok eller där arbetsgivaren kanske till och med glömt bort vilken dag den nyanställde börjar. Kanske har man inte ens fått de verktyg vi behöver för att kunna börja sitt jobb. Förhoppningsvis vill du inte vara den arbetsgivare som ger din nya medarbetare en dålig start, och dödar engagemanget man känner sin första dag på jobbet, eller hur?


En bra onboarding handlar om att skapa ett varmt välkomnande och en minnesvärd upplevelse. Ditt jobb som arbetsgivare är att få din nya medarbetare att känna sig så välkommen som det bara går och göra allt för att skapa en minnesvärd dag som höjer engagemanget.


  1. Låt den nyanställde vara i fokus och se till att det inte finns några tveksamheter om vad hen ska göra. I början behöver hen inte heller ta egna initiativ eller känna sig till besvär eller bortglömd i ett hörn. Det handlar om att skapa ögonblick av glädje, överraskning eller insikt som gör att de känner sig speciella och engagerade från början. Det kan vara något så enkelt som en personlig välkomstgåva eller en inspirerande berättelse om företagets vision. Människor älskar berättelser, fokusera på att med berättelser skapa starka kopplingar och engagemang. Prata om företagets varför till exempel.

  2. Viktigt att tänka på är att varje individ är unik, och en bra onboarding bör ta hänsyn till detta. Ge utrymme för att anpassa onboarding-upplevelsen efter de nyanställdas intressen, mål och behov. Det kan inkludera att tillhandahålla specialiserad träning eller möjligheter att delta i projekt som passar deras kompetens och intressen. Det visar att deras åsikter är värdefulla och att företaget strävar efter att skapa en positiv arbetsmiljö.

  3. En bra onboardingupplevelse bör vara tydlig och strukturerad för att undvika förvirring och osäkerhet. Se till att det finns en detaljerad agenda och information om vad de nyanställda kan förvänta sig under onboarding-perioden. Detta hjälper dem att känna sig trygga och förberedda. Glöm inte att ge information om saker du förmodligen inte tänker på kan skapa osäkerhet som, ev klädkod eller om ni brukar äta lunch ute, eller ha matlåda. Se till att sånt är tydligt och ännu hellre bjud ut den nyanställde på lunch med kollegorna den första dagen.

  4. Under onboarding-processen är det viktigt att uppmuntra de nyanställda att ge feedback och reflektera över sina erfarenheter. Skapa utrymme för dem att dela sina tankar, ställa frågor och ge förslag till förbättringar. Detta visar att deras åsikter är värdefulla och att företaget strävar efter att skapa en positiv arbetsmiljö. Att ha en öppen dialog med nya medarbetare kan också ge värdefull feedback till företaget.


Genom att ha dessa saker i åtanke kan du designa en onboarding-upplevelse som inte bara är informativ och effektiv, utan också minnesvärd och engagerande. Det gör att du och ditt företag bidrar till att bygga en starkare employer branding, vilket i sin tur leder till att du behåller dina nya talanger längre.


Kom ihåg att varje onboarding-upplevelse bör anpassas efter företagets specifika behov och kultur. Genom att investera tid och resurser i en välplanerad och engagerande onboarding-process kan du bygga en starkare och mer framgångsrik arbetsmiljö för dina nya medarbetare. Att börja jobba på ditt företag ska vara en minnesvärd upplevelse och första dagen på jobbet ska din nya anställde gå hem med en känsla av tillhörighet och ett leende på läpparna.




73 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page