• Susanne Adawi

Så där säger alla rekryterare!

Uppdaterad: apr 17

Jag hjälper en kund med en rekrytering, och hamnar i en telefonintervju med en kandidat som jag fått tips om. En ung tjej med mycket driv, hon vill vidare och uppåt. Hon har inte riktigt alla kvalifikationer för att ta sig exakt dit hon vill. Jag säger att vi kan göra en plan för hur hon kan öka sin kompetens etc. Och det är då hon säger det " så där säger alla rekryterare" och jag vet att hon har rätt. För hur ofta händer det inte att vi säger det kandidaten vill höra för att få dem att vilja börja jobba hos oss. Vad gör vi sen? Hur mycket satsar vi på deras utveckling. Där och då gör vi det så klart men sen när anställningsavtalet är påskrivet och arbetslivet rullar på, då är de löftena och planera oftast begravda någonstans i bakhuvudet. Risken blir att hon lämnar och ni behöver göra en dyr ersättningsrekrytering.

Jag pratar med en annan person som sliter sitt hår i frustration "jag känner inte att jag utvecklas, jag får inte mer avancerade arbetsuppgifter, jag vet inte riktigt vad jag vill."


Båda dessa scenarion finns nära inpå oss, kanske har du själv varit där. Ibland kan en anställd behöva hjälp att sätta ord på sin tankar. Det kanske inte alltid är så lätt att göra det med chefen utan man behöver någon med utifrånperspektiv. Kanske vill vi verkligen göra saker annorlunda. Vi har ambitionen att vara den lyhörda chefen men att listan på saker att göra växer sig allt längre och budgeten kanske är begränsad.


Vad skulle hända om man tar in en neutral part? Någon som ser till att de där karriärplanerna inte stannar som planer utan faktiskt omsätts i handling. Om vi har någon som lyssnar med nya infallsvinklar på vad den anställde faktiskt vill, kanske hjälpa hen att se saker ur chefens perspektiv och hitta något som gynnar både den anställde och organisationen? Och kanske kan en utomstående part också hjälpa anställda att hitta nya vägar.64 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla